TMD / Kaakklachten

Wat is TMD?

TMD staat voor Temporo Mandibulaire Dysfunctie, of te wel een storing in het kauwstelsel. Pijn en stijfheid in de kaken, beperkte mondopening, moeite met slikken, moe van het kauwen, aanhoudende pijn in en om het oor, het zijn allemaal symptomen van TMD.

Het kaakgewricht is een van de meest complexe gewrichten van ons lichaam. In de eerste plaats is het een dubbel (links en rechts) gewricht. Hierdoor kan een belemmering links aan de rechterkant pijn veroorzaken. Daarnaast is de beweging in het kaakgewricht een combinatie van een scharnier- en glijbeweging. Hierdoor komt het kaakkopje bij iedere beweging een beetje “uit de kom”. Tenslotte zit er ook nog een kleine discus (kraakbeenschijfje) in het gewricht, die helpt om de beweging in het gewricht soepel te laten verlopen. Bij overbelasting of verkeerd belasten kan deze een klikkend geluid maken. Dit kan eigenlijk geen kwaad, maar kan er soms voor zorgen dat het gewricht blokkeert. Hieronder staat een video waarin de kaakbeweging wordt uitgelegd.

https://www.youtube.com/watch?v=mB468Jh9aAY
https://www.youtube.com/watch?v=I7Ru5NBeL-E

Wat veroorzaakt TMD?

TMD kan ontstaan na een langdurige ingreep bij de tandarts of na een klap op de kaak.
Een van de belangrijkste veroorzakers van TMD is echter langdurig overbelasten (bv tandenkarsen).
Het kaakgewricht kan van nature heel veel belasting aan, maar zal uiteindelijk veranderen bij langdurige belasting. Wanneer kaakbewegingen pijnlijk worden, zijn deze veranderingen al enige tijd aanwezig. Het is dus belangrijk om zo vroeg mogelijk de klachten te herkennen;
-Klikken tijdens openen
-Moeite de mond volledig te openen
-Snel vermoeide kauwspieren

Hoe kan Het Kaak Hoofd Centrum me met mijn TMD helpen?

Met onze kennis en ervaring zullen we exact proberen te achterhalen wat de oorzaak is van de TMD. Na ons onderzoek zullen we de resultaten duidelijk aan u uitleggen en ons behandelplan volgens ons totaal aanpak met u bespreken. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling zal het afleren zijn van de gewoonte om continu spierspanning op te bouwen rondom de kaak. Vervolgens passen we technieken toe om het kaakgewricht soepeler en minder pijnlijk te maken.

Hoe weet ik of de behandeling helpt?

Binnen 4 behandelingen moet u ervaren dat de klachten veranderen. Zo niet, dan moeten we het behandelplan wijzigen. De meeste klachten van de kaak zullen met de goede (oefen-)instructies en behandeling volledig verdwijnen.

 


Contact

Teekenschool

Het kaak en hoofd centrum

Rijksweg Zuid 43 (Teekenschool)

Sittard

Telefoon: 085 - 060 8628

info@hetkaakhoofdcentrum.nl